سونوگرافی

بیشتر بدانید

سونوگرافی چیست؟

سونوگرافی یکی از روش‌های تصویربرداری است که تقریبا هیچ ضرری برای بدن ندارد. به آن اولترا سونوگرافی Ultrasonography هم می‌گویند.

همان‌طور که می‌دانیم در روش‌های تصویربرداری با اشعه ایکس مانند رادیوگرافی ساده و یا سی‌تی‌اسکن بدن تحت تابش مقدار معینی از اشعه یونیزان قرار می‌گیرد که اگر از حد مشخصی بیشتر باشد می‌تواند موجب اشکالاتی در کارکرد سلول‌ها شود. ولی در سونوگرافی از اشعه ایکس استفاده‌ای نمی‌شود.

مکانیسم سونوگرافی چیست؟

امواج مورد استفاده در سونوگرافی از جنس امواج صوتی و در واقع صدا هستند که ضرری برای بدن ندارد. اینها امواج فراصوتی هستند. جنس آنها دقیقا مانند صدا است ولی به علت بالا بودن فرکانس یا بسامد آنها قابل شنیدن توسط گوش انسان نیستند. با این حال خواص صوت و صدا را دارند یعنی در برخورد با موانع منعکس می‌شوند.

سونوگرافی روش تصویر‌برداری دردناکی نیست و در حین انجام آن بیمار ناراحتی احساس نمی‌کند.

برای انجام سونوگرافی، توسط یک وسیله خاص که پزشک سونولوژیست ( متخصص تصویربرداری که سونوگرافی میکند) روی اندام شما قرار می‌دهد امواج صوتی با فرکانس بالا که برای گوش انسان قابل شنیدن نیستند به درون بدن تابانده می‌شوند. این امواج بعد از برخورد به بافت‌های مختلف بدن بازتابیده شده و امواج بازتابش شده توسط همان دستگاه مجددا دریافت می‌شود.

درون بدن انسان از بافت‌های مختلفی درست شده که توانایی آنها در بازتابش امواج صوتی متفاوت است. بعضی از آنها امواج صوتی را بهتر و بعضی کمتر منعکس می‌کنند. پس شکل و ساختار بازتابش امواج صوتی در سونوگرافی تابعی از شکل و مواد تشکیل دهنده بافت‌های درونی بدن است که مورد تابش قرار گرفته است.

امواج بازتابیده شده از بدن توسط یک کامپیوتر تجزیه و تحلیل شده و به تصویر تبدیل می‌شود. پزشک متخصص تصویربرداری این تصاویر را بر روی مانیتور دستگاه دیده و ممکن است بعضی از آنها را چاپ کند.

در سونوگرافی، بیشتر بافت های نرم اندام دیده شده و بررسی می‌شوند. پس سونوگرافی وسیله مناسبی برای تشخیص مشکلات استخوان نیست ولی با آن می‌توان بعضی مشکلات عضلات، رباط‌ها، تاندون‌ها و بسیاری بافت‌های دیگر را بررسی کرد.

سونوگرافی ممکن است بصورت دو بعدی و یا سه بعدی باشد. همچنین می‌توان تصویر سونوگرافی اندام را در حال حرکت و فعالیت دید. سونوگرافی قلب را اکوکاردیوگرافی می‌نامند.

نوع خاصی از سونوگرافی به نام سونوگرافی داپلر Doppler Sonography وجود دارد. این روش تصویربرداری براساس پدیده داپلر کار میکند و هدف از انجام آن بررسی میزان و سرعت جریان خون در وریدها و شریان‌های بدن است. در ارتوپدی از این روش بیشتر برای بررسی احتمال لخته شدن خون در وریدهای عمقی ساق DVT استفاده می‌شود

مرکز تصویربرداری آرین با کادری مجرب از پزشکان خانم و آقا آماده‌ی انجام انواع سونوگرافی‌های تخصصی می‌باشد.

خدمات قابل ارائه در بخش سونوگرافی

  • کلیه خدمات روتین با هماهنگی قبلی: حضور رادیولوژیست خانم در تمامی شیفت‌های صبح و عصر جهت انجام امور تخصصی بانوان.

  • سونوگرافی معمولی و تخصصی حاملگی: غربالگری سه ماهه اول، غربالگری سه ماهه دوم ( Genetic Sonogram )

  • اکوقلب جنین، بیوفیزیکال همراه NST و سونوگرافی رنگی جنین

  • سونو تخصصی Breast و Vaginal (واژینال)

  • سونوگرافی تخصصی اطفال، سونوگرافی مغز اطفال، بررسی رفلاکس نوزادان، سونو هیپ نوزادان

  • سونوگرافی داپلر رنگی: تمامی عروق قابل بررسی شامل وردیها و شرائین

  • بیوپسی و FNA: تیروئید، پستان، پروستات

دستگاه بخش سونوگرافی

EnglishIran